Edukativna posjeta St.Polten

  • Post category:Novosti

Prošle sedmice, zajedno sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata i predstavnicima
novoosnovnih regionalnih poljoprivrednih klastera boravili smo u posjeti austrijskom gradu St. Polten. Posjeta je organizovana s ciljem da nam domaćini prenesu svoja iskustva u razvoju klastera te njihovom ekonomskom značaju i ulozi u razvoju poljoprivredne proizvodnje. Ugostila nas je poslovna agencija Donje Austrije “Eco plus” , koja upravlja klasterima i prezentovali su nam strategiju razvoja klastera. Poveli su nas u obilazak nekih od svojih članova.
Obišli smo Višu poljoprivrednu školu u gradiću Pyhra, direktor škole nam je govorio o načinu rada i organizovanja, o proizvodnji koju imaju u sklopu škole te nam pokazao farmu i objekte koje posjeduju.
Imali smo priliku čuti i menadžera Poljoprivrednog Klastera Donje Austrije.
Zatim smo posjetili zadrugu Waldland, koja broji blizu 1000 članova i oni tu prodaju svoje proizvode pod istim brendom.
Na kraju su nas ugostili u vinariji Winzer Krems, jednoj od najpoznatijih u Austriji.
Posjeta Austriji je bila izuzetno korisna za nas, imali smo priliku da vidimo na koji način funkcionišu klasteri u jednoj uređenoj, razvijenoj zemlji te da taj model pokušamo primijeniti kod nas, prilagođen našim uslovima.